Friday, May 24, 2013

La noi in Grecia

Dimineata incepe cand vrem noi, cateodata la rasarit pe vreo plaja sau in fostul port de marmura.

Cafeaua e la loc de cinste, sunetul scos de filtru de dimineata e aproape orgasmatic. Ai putea sa faci un film dupa el.

Siesta e respectata la secunda, se inchide tot intre 2 si 5, numai bine cat sa ai timp sa mananci, sa faci o baie si sa tragi un pui de somn la soare.

Pisici sunt peste tot, ai zice ca-i invazie. Colorate, vargate, cu sau fara coada, trase la xerox unele. Catei n-am prea vazut, imi mentin teoria ca in tarile astea cu clima calda, catei fie sunt mici, atat de mici de nu-i zaresti, ori lipsesc cu desavarsire. Pisicile conduc deocamdata, dar caprele vin puternic din urma.
Chiar de dimineata au venit cateva pe plaja, mai ca vorbeau cu tine, ce-i drept nu apucasem sa beau cafeaua si poate visam.

Daca faci o baie de dimineata in mare, e mai ceva decat orice inviorare. Cand atingi apa cu varful degetelor pare calda, deja cand ajunge la glezne te strafulgera pana in creier. Iti faci curaj si te arunci, esti anesteziat partial o perioada. Dai din maini si din picioare, scoti diverse onomatopee si viata incepe sa fie frumoasa.

Iesi pe plaja te lasi mangaiat de soare si iti aprinzi o tigare. Esti pregatit acum sa urci in dubita flower power si sa gonesti pe noi drumuri in marea cautare.

Te opresti totusi pentru un mic dejun frugal,astepti cuminte omleta si te uiti la stradutele inguste din fata ta. Bei inca o cafea, mai tragi cu nesat din tigare si iti faci curaj sa te apuci sa scrii.
Te uiti pierdut in monitor, mai tragi cu ocihiul pe instagram sa vezi ce fac ceilalti filosofi si iti lasi mintea sa zburde.

Dupa ce ai terminat de scris, meriti sa-ti desfeti ochii cu noi frumuseti.
Poti sa alegi din nenumaratele plaje care inconjoara insula, sau poti sa bei o cafea la masa cu un grec, sa joci o tabla sau pur si simplu sa te uiti la oamenii care trec pe langa tine.

Eu una pana acum n-am vazut nici o scoica, in schimb am gasit pe plaja jucarii uitate de alti copii cu care m-am jucat cu drag si-am facut forme si castele din nisip.



Marmura e peste tot, mai ceva ca pisicile. Bine a zis Karagounis. Apare cand nu te-astepti la fel ca rahatii din Bucuresti dupa ce se topeste zapada.

In facultate mai mancam la o terasa la care de fiecare data cand cereai nota, chelnerul venea nonsalant si iti spunea o suma...ce-o contine suma aia puteai doar sa ghicesti.
Notele la greci sunt limbi straine, nu-ntelegi nimic din ele, au linii trase in fata portiilor in functie de cate s-au comandat din respectiva categorie si herogrifele ce le urmeaza par niste desene de copil stangaci.
Dar slava domnului in marea parte a cafenelelor fie ca-s in oras sau pe plaja exista wireless, fara de care nu stiu zau ce ne-am fi facut. Nu mai aflam ca l-au prins pe Gigi ,nu ne-am mai fi putut exprima compasiunea prin seria noastra cu pancarta  "Free Gigi".
A ramas in geam pancarta si-ai putea sa zici ca suntem duba care face cursa de Free Gigi.

De cand sunt aici am aflat ca Ouzo se face din struguri, n-as fi zis intr-o mie de ani ca strugurele combinat cu Anason ar putea sa faca Ouzo. In continuare e o bautura grea pentru mine, chiar daca atunci cand eram mica beam canistre de ceai de anason, apa n-a prea jucat pe partea mea.
In schimb daca Ouza nu ma incatan, Mythos, ai putea sa bei si cu ochii.

Soarele aici la noi in Grecia nu rasare din blocul de vis-a-vis, rasare daca ai putin noroc din mare, sau din munte, depinde pe care parte a insulei esti.

E ca la noi...dar altfel, pentru ca oamenii astia de aici, sunt mereu cu zambetul pe buze, servirea e impecabila, n-ai sa vezi frustrarea chelnarilor de la noi care-ti aduc mancarea de parca ar face ceva sub demnitatea lor.
Aici e o placere sa-i vezi cum te intimpina pe strada, cum incearca sa te convinga ca terasa lor e cea mai de fel. Dupa ce termini o masa copioasa, desertul e din partea casei, tare as vrea sa vad asa ceva si la noi, suntem cu 100 de ani lumina in spatele lor cand e vorba de servicii.


Inca n-am spart nici o farfurie de fericire dar poate pana cand plecam o facem si pe-asta.


Pana atunci ma duc sa mai fac o baie in apa asta sarata care-mi transforma parul in dreaduri atunci cand ies din ea.


 Tabăra de Fotografie pentru Bloggeri e un eveniment organizat de Foto Union cu sprijinul Bancpost,CosmoteFordPixelpediaBooking GreeceSamsung Galaxy S4Izvorul Cristalin.








No comments:

Post a Comment